Ocean Current – MCQ | Oceanography | Geography

3216


Ocean Current ( Oceanography )

1 . Which of the following is not correctly matched- (a) Brazil current South Atlantic Ocea
(b) Humbolt current North Pacific Ocean
(c) Gulf Stream North Atlantic Ocean
(d) Agulhas Current  Indian Ocean
Answer. D
2 . Which of the following is a cold ocean Current ?
( a ) Brazil current | ( b ) Gulf strearn ( c ) Kurosohio current ( d ) Humboldt current
Answer. D
3 . Ocean current are primarily caused by –
( a ) irregular shape of the continents ( b ) difference in temperature (c) difference in density (d) wind blowing over the sea surface.
Answer. D
4 . Which of the following is a warm current ?
(a) Gulf stream
(b) Humboldt current
(c) Peruvian current
(d) Benguela current
Answer. A
5 . Which if the following is a cool current-
(a) North equatorial current
(b) Brazilian current
(c) Kuroshio current
(d) Humboldt current
Answer. D
6 . Periodic movement of the sea water is known as-
(a) Tides
(b) Waves
(c) Current
(d) Tsunami
Answer. A
7 . The tides are primarily caused by-
(a) gravitational forces of the moon
(b) gravitational force of the sun
(c) gravitational forces of the earth
(d) none of these.
Answer. A
8 . Tidal range is quite high-
(a) in equatorial regions of ocean
(b) in shallow continental shelves
(c) in narrow estuaries
(d) around island
Answer. C
9 . Which of the following current is produced by upwelling of cold water?
(a) Labrador current
(b) Kurasiwo current
(c) Brazilian current
(d) Benzuela current
Answer. D
10. Currents which flow from lower latitudes to higher latitudes are-
(a) Cool current
(b) Upwelling current
(c) Tidal current
(d) Warm current
Answer. D


11. Which one of the following statements is not true?
(a) Gulf with narrow fronts and wider rears experience high tides
(b) Tidal currents take place when a gulf is connected with the open sea by a narrow channel.
(c) Tidal bore occurs when a tide enters the narrow and shallow estuary of a river.
(d) The tidal nature of the mouth of the river Hooghly is of crucial importance to Kolkata as port.
Answer. A
12. The oceanic current named as ‘Kuroshio, Kurile and Alaskan’ are located in
(a) North Atlantic Ocean
(b) South Atlantic Ocean
(c) North Atlantic Ocean
(d) North Indian Ocean
Answer. C
13. Which one of the following is correctly matched ?
(a) Canary current Me — Mediterranean Sea
(b) Falkland current  — Arabian Sea
(c) Gulf Stream  — Pacific Ocean
(d) Labrador Current — North Atlantic Ocean
Answer. D
14. The ocean currents transfer heat from-
(a) one sea or ocean to another
(b) one cost to another
(c) the surface of the sea to greater depths
(d) lower to higher latitudes
Answer. D
15. Which of the following is a warm ocean current ?
(a) Kuroshio
(b) Peruvian
(c) Labrador
(d) None of these
Answer. A
16. Which of the following is a current?
(a) Kuroshio (b) Benguela (c) Brazil (d) Gulf stream
Answer. B
17. Which one of the following is not the part of North Atlantic ocean current system ?
(a) Irminger current
(b) Labrador current
(c) Brazilian current
(d) Canarie current
Answer. C
18. Which among the following currents is produced by upwelling of water off the coast of Chile and Peru?
(a) Canarie Current
(c) Benguela Current
(d) Kuroshio Current
(b) Humboldt Current
Answer. B
19. Cold currents have cooling effect on the shore of-
(a) Peru
(b) Japan
(c) Western Europe
(d) Alaska
Answer. A

20. Which of the following is wrongly matched ?
(a) Benguela Current- Cold
(b) Humboldt Current – Cold
(c) Kamchatka Current-Warm
(d) Kuroshio- Warm
Answer. C

21. Which is the correct order of ocean currents in the northern part of Pacific ocean in clockwise direction ?
(a) North equatorial-California Kuroshio- North equatorial
(b) North equatorial Califormia Kuroshio-Pacific
(c) North equatorial – Pacific drift – North equatorial
(d) North equatorial – Pacific drift-Kuroshio California North
Answer. C
22. The cold Labrador current brings nine months winter
(a) USA
(b) Eastern Newfoundland
(c) Western Norway
(d) North Sweden
Answer. B
23 The ocean surface currents follow clockwise circulatory paths in the northern parts of the Pacific and Atlantic oceans due to the-
(a) Convergence and divergence movements (b) Corioli’s force
(c) density differences in sea water
(d) impact of prevailing winds
Answer. B
airs of oceans currents meet
24. Which one of the following pairs of oceans currents meet each other near Newfound land ?
(a) Canaries and Labrador
(b) Gulf stream and Labrador
(c) Gulf stream and Canaries
(d) Kuroshio and Kurile
Answer. B
25. Which of the following factors are responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?
(a) Indian Ocean is only ‘half an ocean’.
(b) Indian ocean has monsoon drift.
(c) Indian ocean is a landlocked ocean
(d) Indian ocean has greater variations in salinity.
Answer. B
26 . Which one of the following is not a factor modifying ocean currents ? (a) Direction and shape of the coast-line (b) Tidal wave in the ocean (c) Seasonal variations in winds (d) Bottom topography
Answer. B
27 . The current produced by upwelling of cold water off the coast of Chile and Peru is known as- (a) Canary current (c) Agulhas current 34. (b) Humboldt current (d) El Nino
Answer. B
28 . Kuroshio is a warm ocean current which runs from -(a) Philippines to Japan (d) Indonesia to Philippines (c ) Japan to China
Answer. A
29 . Consider the following statements- 1. Equatorialcountercurrentismorestronglydeveloped in Pacific Ocean than in Atlantic Ocean. 2. Equatorial counter flows in westward direction. Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (c) Both 1 and 2 (b) 2 only (d) Neither 1 nor 2
Answer. A
30 . Which of the following are cold ocean currents ? 1. Humbolt current 2. Brazil current 3. Oyashio current 4. Canary current
Select the correct answer from the codes given below-
Codes: (a) l and 2 (b) 2 and 3 (c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Answer. C
31 . Which one of the following is a warm ocean current ?
(a) East Australian current
(b) West Australian current
(c) Benguela current
(d) Peru current
Answer. A
            

© ভূগোল শিক্ষা

নিচের শেয়ার বাটনে ক্লিক করেন শেয়ার করাে বন্ধুদের মাঝে