Higher Secondary English Prose – Three Questions – Leo Tolstoy – Suggestion | উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ প্রশ্নোত্তর সাজেশন

1861
Higher Secondary English  Prose -  Three Questions - Leo Tolstoy - Suggestion | উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ প্রশ্নোত্তর সাজেশন

Higher Secondary English Suggestion | HS English Qustion and Answer WBCHSE Exam | উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ সাজেশন (দ্বাদশ শ্রেণীর ইংলিশ থেকে প্রশ্নোত্তর)

Prose –  Three Questions – Leo Tolstoy

MCQ Questions [Mark – 1] English  Prose –  Three Questions – Leo Tolstoy

1.Tsar was the emperor of
(a) U. K.(b) U.S.A. (c) Russia (d) Germany

ans. (a) U. K

2.The Tsar wanted answers to three important questions so that he could be

(a) more intelligent(b) rich (c) powerful(d) successful

ans. (d) successful

3.When the Tsar approached the hermit he was
(a) digging ground (b) mopping hut (c) having lunch(d) sowing seeds

ans. (a) digging ground

4.The hermit was widely renowned for his
(a) knowledge (b) wisdom (c) simplicity(d) sowing seeds.

ans. (b) wisdom

5. The hermit lived in a wood which he
(a) often hunted (b) often left (c) seldom feared (d) never quitted

ans. (d) never quitted

6.The Tsar stopped after digging
(a) one bed (b) two beds (c) four beds (d) six beds

ans. (b) two beds

7.Each time the hermit stuck his spade into the ground, he
(a) breathed heavily (b) drank water (c) sat down for rest (d) wiped off the sweat on his forchead.

ans. (a) breathed heavily

8.The wounded man swore to revenge himself on the Tsar because
(a) unprisoned his brother (b) seized his kingdom (c) executed his brother and seized his property (d) killed his brother

ans. (c) executed his brother and seized his property

9.The answers that the Tsar got from the learned men, were all
(a) correct (b) different (c) similar (d) incorrect

ans. (b) different

10. Seeing the Tsar, the hermit
(a) offered him water (b) greeted him with a smile (c) offered him food (d) greeted him and went on digging

ans. (d) greeted him and went on digging

Short Answer Type Question [ Mark – 1 ] English  Prose –  Three Questions – Leo Tolstoy

1.Why did the Tsar want to know the answers to the three questions?
ans. The Tsar wanted to know the answers to the three questions because he wished to never fail in anything that he might undertake.

2.Why did the Tsar go to the hermit ?

ans. The Tsar went to the hermit because he knew that it was hermit who could answer to his questions as he was famous for his wisdom.

3. Why did the Tsar give the reward to none ?
ans. The Tsar gave the reward to none as he got different answers from the learned men.

4.What did the hermit do on hearing the Tsar’s questions?
ans. On hearing the Tsar’s questions the hermit answered

nothing .

5. Where did the hermit live?
ans. The hermit lived in a wood which he never left.

6.What did the hermit do on seeing the Tsar?
ans. On seeing the Tsar, the hermit greeted him and went on digging.

7. How was the bearded man wounded?
ans. The bearded man was wounded by the Tsar’s bodyguard when he came out of the woods to kill the Tsar.

8.Why, according to the hermit, is ‘now’ the most important time?
ans. ‘Now’, according to the hermit is the most important time because it is the only time when men have the ability and power.

9. Being saved what did the wounded man say to the Tsar?
ans. After being saved by the Tsar the wounded man begged apology from him by saying “forgive me.”

10. What did the Tsar do, having made peace with his enemy?
ans. Having made peace with his enemy, he forgave him, said he would send his servants and his own physician to attend him, and also promised to restore his property.

Broad Type Questions [Marks 6] English  Prose –  Three Questions – Leo Tolstoy

1. What were the three questions to which the Tsar got different answers? Why did he need correct answers to those questions? What did he do when he was not satisfied with the answers of the learned men?

2.Why did the Tsar go to the hermit ? Why did he go there in disguise? What was the hermit doing when Tsar met him?
3. What are the hermit’s answer to the three questions of the Tsar ? Which answer do you like most and why?
4.How did the enemy of the king become friend with the king in Leo Tolstoy’s “Three Questions’?
আরোও দেখুন:-

Higher Secondary English Suggestion | উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ সাজেশন

উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ – Click here
         ” উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ – Higher Secondary English – Prose –  Three Questions – Leo Tolstoy “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক উচ্চমাধ্যমিক পরীক্ষা (Higher Secondary / HS Exam / WBCHSE – West Bengal Council of Higher Secondary English / HS Class 12th / Class XII / Uccha Madhyamik Pariksha) এবং বিভিন্ন চাকরির (WBCS, WBSSC, RAIL, PSC, DEFENCE) পরীক্ষায় এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে BhugolShiksha.com এর পক্ষ থেকে উচ্চমাধ্যমিক ইংলিশ পরীক্ষা (দ্বাদশ শ্রেণী) প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Higher Secondary English Suggestion / WBCHSE – West Bengal Council of Higher Secondary Education / HS Class 12th English / Class XII English / Uccha Madhyamik Pariksha / HS Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস  উচ্চ মাধ্যমিক ইংলিশ পরীক্ষা (দ্বাদশ শ্রেণী) প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (Higher Secondary English Suggestion / WBCHSE – West Bengal Council of Higher Secondary Education / HS Class 12th English / Class XII English / Uccha Madhyamik Pariksha / HS Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer / FREE PDF Download) সফল হবে।
    স্কুল, কলেজ ও বিভিন্ন ছাত্রছাত্রীদের পড়াশোনার ডিজিটাল মাধ্যম BhugolShiksha.com । এর প্রধান উদ্দেশ্য পঞ্চম শ্রেণী থেকে দ্বাদশ শ্রেণীর সমস্ত বিষয় এবং গ্রাজুয়েশনের শুধুমাত্র ভূগোল বিষয়কে  সহজ বাংলা ভাষায় আলোচনার মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের কাছে সহজ করে তোলা। এছাড়াও সাধারণ-জ্ঞান, পরীক্ষা প্রস্তুতি, ভ্রমণ গাইড, আশ্চর্যজনক তথ্য, সফল ব্যাক্তিদের জীবনী, বিখ্যাত ব্যাক্তিদের উক্তি,  প্রাণী জ্ঞান, কম্পিউটার, বিজ্ঞান ও বিবিধ প্রবন্ধের মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের মননকে বিকশিত করে তোলা।
        আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই ভূগোল শিক্ষা – BhugolShiksha.com ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। ভূগোল বিষয়ে যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।
নিচের বাটনে ক্লিক করে শেয়ার করেন বন্ধুদের মাঝে