দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

20964

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | FATHER'S HELP (R.K.Narayan) - Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English SuggestionFATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর   দেওয়া হল নিচে। এই WBBSE Class 10th (X) Madhyamik English Suggestion – মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি সাজেশন – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর  গুলি আগামী সালের পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর  ইংরেজি পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – MCQ, SAQ, Short, Descriptive Question and Answer | মাধ্যমিক দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th Madhyamik English Suggestion

WBBSE Class 10th English Suggestion – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) : Multiple Choice Questions (MCQ) (1 Mark)

1. When Swami was in bed, he shuddered because
a. it was Monday morning b. he hadn’t done the homework c. Samuel would scold him d. he had a high fever
Ans. a. it was Monday
2. Swami complained of headache
a. at nine o’clock b. at eight o’clock c. at seven o’clock d. none of these
Ans. a. at nine o’clock
3. At 9.30 Swami should have been
a. in Samuel’s class b. in the headmaster’s room c. in the prayer hall d. doing nothing
Ans. c. in the prayer hall
4. In his mother’s room, Swami chose to lie
a. on a divan b. on bed c. on a bench d. in an easy chair
Ans. c. on a bench
5. Swami told his parents that he had
a. a fever b. a headache c. stomach problem d. caught cold
Ans. b. a headache
6. When Swami told about his headache, his father was
a. tensed b. happy c. indifferent d. angry
Ans. d. angry
7. On Sundays, Swami would
a. do arithmetic b . sleep c. laze around d. go fishing
Ans. c. laze around
8. Swami changed his tactics, because
a. his father was strict b. his mother was strict c. Samuel was strict d. his parents were strict
Ans. a. his father was strict
9. If Swami told that he had a headache, Samuel would
a. beat him b. scold him c. shout at him d. ignore him
Ans. b. scold him
10. Samuel was a man who was always
a. happy b. worried c. relaxed d. angry
Ans. d. angry
11. Samuel especially does not like those students who
a. are unpunctual b. are not hard working c. skip classes d. are inattentive
Ans. c. skip classes
12. The Headmaster was
a. pleased with Samuel b. angry with Samuel c. afraid of Samuel d. indifferent to Samuel
Ans. c. afraid of Samuel
13. Swami changed his tactics, because his father was
a. angry b. liberal c. strict d. cordial
Ans. c. strict morning
14. Swami’s father had written a letter by the time Swami was ready to
a. go loafing about b. sleep on the bench c. leave for school d. leave for tuition
Ans. c. leave for school
15. Father decided to send the headmaster
a. a letter b. an application c. a notice d. a telegram
Ans. a. a letter
16. Swami’s father put the letter in an envelope and
a. strapped it b. covered it c. glued it d. sealed it
Ans. d. sealed it
17. The word ‘apprehensively’ means
a. joyfully b. fearfully c. pleasantly d. angrily
Ans. b. fearfully
18. In the letter, Swami’s father wrote
a. plenty of things b. a lot of things c. very little d. none of these
Ans. a. plenty of things
19. Swami’s father wanted the letter to be given to
a. the headmaster b. the principal c. the rectar d. Samuel
Ans. a. go to class
20. Swami’s father wrote the letter to Swami’s
a. friends b. headmaster c. teacher d. mother
Ans. c. teacher
21. The colour of Samuel’s coat was
a. white b. yellow c. blue d. black
Ans. b. yellow
22. What bothered Swami was his
a. guilt b. offence c. conscience d. late attendance
Ans. c. conscience
23. Swami hoped Samuel would
a. welcome him b. scold him c. punish him d. laugh at him
Ans. b. scold him
24. Swami was not sure if his description of Samuel was
a. precise b. perfect c. accurate d. exact
Ans. c. accurate
25. At school, Swami felt very
a. angry b. confused. c. happy d. tense
Ans. b. confused
26. Swami felt that Samuel had a special regard
a. for the headmaster b. for his father c. for himself d. for him
Ans. d. for him
27. The more Swami thought of Samuel, the more
a. aggrieved he felt b. cheerful he felt c. disappointed he felt d. angry he felt
Ans. d. aggrieved he felt
28. Swami could recall Samuel’s
a. face, moustache and cheek b. hair, beard and cheek c. face, beard and nose d. moustache, eyebrow and wart
Ans. a. face, moustache and cheek
29. Swaminathan felt sad as he recalled Samuel’s
a. yellow turban b. yellow coat c. yellow jacket d. yellow shirt
Ans. b. yellow coat
30. An idea occurred to Swami, as he entered
a. the classroom b . Samuel’s house c. the school gate d . his own house
Ans. c. the school gate
31. Swami decided to deliver the letter
a. at the end of the day b. in the beginning of the day c. during the tiffin break d. the next day
Ans. a. at the end of the day
32. Samuel was teaching
a. English b. Arithmetic c. History d. Tamil
Ans. b. arithmetic
33. Swami was late by
a. 20 minutes b. 30 minutes c. 40 minutes d. 60 minutes
Ans. b. 30 minutes
34. Samuel got most angry when he
a. was talking to guardians b. was teaching arithmetic c. inspecting homework d. found inattentive students
Ans. c. inspecting homework
35. Swami had never met anyone who was as________ as Samuel.
a. good b. bad c. ugly d. dangerous
Ans. a. good
36. On that day, Samuel appeared to be very
a. polite b. kind c generous d. gentle
Ans. d. gentle
37. When Swami told about his headache, Samuel asked him to
a. sit down b. stand up c. go out d. kneel down
Ans. a. sit down
38. The bell for the last period rang at
a. 5.30 p.m. b. 3.30 p.m. c. 4.30 p.m. d. 6.30 p.m.
Ans. c. 4.30 p.m.
39. That the headmaster had gone on a leave was reported by
a. the clerk b. the supervisor c. the sweeper d. the peon
Ans. d. the peon
40. The headmaster had gone on
a. a fortnight’s leave b. a week’s leave c. three-day leave d a month’s leave
Ans. b. a week’s leave
41. Swami’s father thought that Swami would
a. tear up the letter b. not deliver the letter c. deliver the letter d. keep it in school desk
Ans. b. not deliver the letter
42. When Swami entered the class, Samuel was teaching
a. Hindi b. Science c. History d. Arithmetic
Ans. d. Arithmetic
43. If Samuel scolded him again Swami should
a. report immediately b. not go to school c. not come to his father d. not do homework
Ans. c. not come to his father
44. Swami’s head was ________ with confusion
a. dizzy b. indistinct c. glazy d. dull
Ans. a. dizzy
45. _________ is there in the letter. Give it to your headmaster.
a. nothing b. everything c. something d. anything
Ans. b. everything

WBBSE Class 10th English Suggestion – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) : Very Short Answer Questions (VSAQ)(1 Mark)

1. What did Swami realize with a shudder?
Ans. Swami realized with a shudder that it was Monday morning.
2. What did Swami hope on Monday morning?
Ans. On Monday morning, Swami hoped he didn’t have to go to school.
3. What excuse did Swami give for not going to school?
Ans. Swami told his parents that he had a headache.
4. Where should have been Swami at 9.30?
Ans. Swami should have been in the school prayer hall at 9.30.
5. What was the reaction of Swami’s father?
Ans. Swami’s father thought that the headache was nonsense and wanted Swami to go to school.
6. What, according to Swami’s father, was the cause of Swami’s headache?
Ans. Swami loafed about in the Sun on Sundays, and that according to Swami’s father was the cause of headache.
7. Why did Swami’s father say that Swami would have to go to school?
Ans. Swami’s father said that Swami would have to go to school because he had the headache for his own fault.
8. Where did Swami stop to make up his mind about Samuel?
Ans. Swami stopped on the roadside to make up his mind about Samuel.
9. Why did Swami change his tactics?
Ans. Swami changed his tactics because his father was strict.
10. With whom was Samuel especially angry?
Ans. Samuel was especially angry with the boys who are late to school.
11. Why didn’t anyone tell the headmaster about Samuel?
Ans. None said so because the headmaster himself was afraid of Samuel.
12. What unexpected turn did the behaviour of Swami’s father take?
Ans. Swami’s father proposed to send a better of complaint against Samuel.
13. What did Swami’s father do with the letter?
Ans. Swami’s father put the letter in an envelope and sealed it.
14. What did Swami ask his father apprehensively?
Ans. Swami asked his father apprehensively what his father had written in the letter.
15. What did Swami’s father write about in the letter?
Ans. Swami’s father complained against Samuel, a teacher in his son’s school.
16. With what feeling did Swami go to school?
Ans. As Swami was going to school, he felt that he was the worst boy in the world.
17. What was Swami not sure of?
Ans. Swami was not sure if his description of Samuel was accurate.
18. What kind of relation did Swami have with Samuel?
Ans. Samuel was friendlier than the other teachers, and he seemed to have a special liking for Swami.
19. What could Swami recall?
Ans. Swami could recall Samuel’s dark face, thin moustache, cheeks that were not shaven and a coat which was yellow.
20. What idea occurred to Swami?
Ans. Swami thought that he would deliver the letter to the headmaster after the school break.
21. What did Swami fail to decide about Samuel?
Ans. Swami failed to decide whether Samuel deserved the allegation made against him.
22. What was Samuel doing when Swami entered the class?
Ans. When Swami entered the class, Samuel was teaching arithmetic.
23. What did Swami hope?
Ans. Swami hoped that his teacher would scold him bitterly.
24. What excuse did Swami give for coming late to school?
Ans. Swami told his teacher that he had a headache, and so he was late for school.
25. Why did Swami feel sad?
Ans. Swami felt sad because Samuel was good to him but he had to give the letter to the headmaster.
26. What did Swami do when the final bell rang?
Ans. When the final bell rang, Swami picked up the books and ran to the room of the headmaster.
27. What was Swami told?
Ans. The peon standing at the gate of the headmaster’s room Swami told that the headmaster had gone on a week’s leave.
28. What was the reaction of Swami’s father?
Ans. Swami’s father got his fingers on the letter, tore it up and was very angry with him.
29. Where did Father put the letter?
Ans. Father put the letter in an envelope.
30. Why could not Swami deliver the letter to the headmaster?
Ans. Swami could not deliver the letter to the headmaster because he was on week’s leave.

WBBSE Class 10th English Suggestion – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) : Complete the following sentences with information from the text.(1 Mark)

1. It seemed to Swami as though a short while ago__________________.
Ans. it was Friday
2. Swami’s mother was generous and suggested__________________.
Ans. that Swami might not go to school/was allowed to stay at home.
3. Swami chose to lie______________.
Ans. on a bench in her mother’s room.
4. Swami’s father thought that Swami must go to school because _________________.
Ans. it was Swami’s fault.
5. Swami introduced Samuel as_______________ to his father.
Ans. an angry man.
6. Swami couldn’t tell the headmaster about Samuel because_________________.
Ans. the headmaster himself was afraid of Samuel.
7. Swami might protest but_______________.
Ans. his father’s mind won’t change.
8. While going to school Swami felt___________________.
Ans. that he was the worst boy on earth.
9. Swami was very anxious and wanted to know____________________.
Ans. what his father had written in the letter.
10. Swami had a feeling that he might have__________________.
Ans. given an inaccurate description of Samuel.
11. On his way to school Swami felt unsure, so he___________________.
Ans. stopped on the roadside.
12. Besides being friendly, Samuel had__________________.
Ans. a special regard for Swami.
13. Other teachers were not as_______________,
Ans. friendly as Samuel was.
14. A new idea came to Swami as he_______________.
Ans. entered the school gate.
15. Instead of scolding Swami, Samuel told him________________.
Ans. that he was half an hour late.
16. The unexpected question from Samuel was_______________.
Ans. why Swami had at all come to school.
17. Samuel mostly got angry when________________.
Ans. he was checking homework.
18. Swami ran to the headmaster’s room because_______________.
Ans. he had to deliver the letter.
19. Swami’s father knew that Swami_______________.
Ans. won’t give the letter to the headmaster.
20. Swami wanted to defend himself by saying that________________.
Ans. the headmaster had gone on a leave.

WBBSE Class 10th English Suggestion – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) : Short Answer Questions (SAQ)(2 Marks)

1. What feelings did Swami have in the morning?
2. What was Swami doing at 9.30?
3. According to Swami, what kind of man was Samuel?
4. What was Swami’s expectation of his father? What happened in reality?
5. Why did Swami’s conscience bother him?
6. What did Swami think of Samuel’s character?
7. What idea occurred to swami on reaching school?
8. Why did Swami decide to give the letter to the headmaster after the school break?
9. How did Samuel react to Swami’s coming late to school?
10. How did Samuel react when he came to know that Swami had not done his homework?
11. Why couldn’t Swami deliver the letter to the headmaster? What was his father’s reaction to that?
12. What is your understanding of Samuel’s character?
13. Give short description of Mr. Samuel.
14. ‘Samuel looked impressed’-Who impressed Samuel and how?
15. Why did Swami feel sad?

WBBSE Class 10th English Suggestion – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) : State whether the following statements are True or False. Write ‘T” for True and ‘F’ for False. Write words phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)

1. To Swami, time passed by very slowly.
2. Swami reported a headache at 9.30 in the morning,
3. Swami’s school started around 9.30 in morning
4. Usually, Swami stayed at home on Sundays.
5. Only students were afraid of Samuel.
6. Swami was shocked by his father’s behaviour.
7. Swami’s father was very rigid in his character.
8. Swami’s father wrote an open letter to the headmaster.
9. Swami’s father disclosed the contents of the letter to Swami.
10. Swami was puzzled by the incidents.
11. A new idea occurred to Swami at the entrance to his class.
12. Swami told that he had come to school on his father’s advice.
13. Swami was late by an hour.
14. Samuel was unaware of what Swami’s father had done.
15. Swami’s father was sure that his son would do what he was told to do.

আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th All Subjects Suggestion Click here

বিনামূল্যে ডাউনলোড করুন:-
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

Info : WBBSE Class 10th English Suggestion | West Bengal Madhyamik English Qustion and Answer.

দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

” মাধ্যমিক  ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা (Madhyamik / WB Madhyamik / MP Exam / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam / Madhyamik Class 10th / Class X / Madhyamik Pariksha) এবং বিভিন্ন চাকরির (WBCS, WBSSC, RAIL, PSC, DEFENCE) পরীক্ষায় এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে BhugolShiksha.com এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক অনুশীলনীর প্রশ্ন ও উত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / English Madhyamik Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / WBBSE Class 10th English Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) সফল হবে।

WBBSE Class 10th English | মাধ্যমিক ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English (মাধ্যমিক ইংরেজি) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Question and Answer | মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Question and Answer (মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

WB WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal Madhyamik  English Suggestion Download. WBBSE WBBSE Class 10th English short question suggestion. WBBSE Class 10th English Suggestion  download. Madhyamik Question Paper English. WB Madhyamik 2019 English suggestion and important questions. Madhyamik Suggestion  pdf.পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার সম্ভাব্য প্রশ্ন উত্তর ও শেষ মুহূর্তের সাজেশন ডাউনলোড। মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য সমস্ত রকম গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Get the WBBSE Class 10th English Suggestion by BhugolShiksha.com

 West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion  prepared by expert subject teachers. WB Madhyamik  English Suggestion with 100% Common in the Examination.

West Bengal Board of Secondary Education (WBBSE) 

will organize Madhyamik (Madhyamik)  Examination on the last week of February and continue up to the middle of March. Like every year Team BhugolShiksha.com published Madhyamik  All subjects suggestion.

West Bengal Madhyamik English Syllabus PDF

The Following document gives the topic wise complete syllabus for West Bengal Madhyamik exams for both Class 9 and 10. Candidates can refer to this PDF for any doubts regarding the syllabus. 

Madhyamik WBBSE Class 10th English complete syllabus Click Here to Download

WBBSE English Suggestion | West Bengal Madhyamik Exam

WBBSE Class 10th English Suggestion  Download PDF: WBBSE Madhyamik Class 10th English Suggestion is provided here. WB Madhyamik  English Suggestion Questions Answers PDF Download.

Class 10th English Suggestion

Class 10th English Suggestion  has been provided here. Class 10th English Suggestion questions are very much common for the upcoming WBBSE Class 10th English examination. Download the solved Class 10th (X) question paper of English Subject Provided here. These common questions can be downloaded free. Moreover, you can easily check West Bengal মাধ্যমিক ইংরেজি expected common questions for upcoming Madhyamik 10th Exam.

WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion Question and answer. The questions you should practice repeatedly however we can not guarantee that the questions will be 100% common. Hence, you should read the textbook of class 10th thoroughly for 100% sure suggestions. We also advise the WBBSE Madhyamik Students for  year that they read their textbook multiple times and solve the questions.

    স্কুল, কলেজ ও বিভিন্ন ছাত্রছাত্রীদের পড়াশোনার ডিজিটাল মাধ্যম BhugolShiksha.com । এর প্রধান উদ্দেশ্য পঞ্চম শ্রেণী থেকে দ্বাদশ শ্রেণীর (মাধ্যমিক ও উচ্চমাধ্যমিক) সমস্ত বিষয় এবং গ্রাজুয়েশনের শুধুমাত্র ভূগোল বিষয়কে  সহজ বাংলা ভাষায় FATHER’S HELP (R.K.Narayan)চনার মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের কাছে সহজ করে তোলা। এছাড়াও সাধারণ-জ্ঞান, পরীক্ষা প্রস্তুতি, ভ্রমণ গাইড, আশ্চর্যজনক তথ্য, সফল ব্যাক্তিদের জীবনী, বিখ্যাত ব্যাক্তিদের উক্তি,  প্রাণী জ্ঞান, কম্পিউটার, বিজ্ঞান ও বিবিধ প্রবন্ধের মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের মননকে বিকশিত করে তোলা।
        আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের এই (দশম শ্রেণী ইংরেজি | FATHER’S HELP (R.K.Narayan) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion) পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই ভূগোল শিক্ষা – BhugolShiksha.com ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। বিভিন্ন বিষয়ের যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।
নিচের বাটনে ক্লিক করে শেয়ার করেন বন্ধুদের মাঝে