দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

13410

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) - Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English SuggestionTHE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর   দেওয়া হল নিচে। এই WBBSE Class 10th (X) Madhyamik English Suggestion – মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি সাজেশন – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর  গুলি আগামী সালের পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর  ইংরেজি পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – MCQ, SAQ, Short, Descriptive Question and Answer | মাধ্যমিক দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th Madhyamik English Suggestion

WBBSE Class 10th English : THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Multiple Choice Questions (MCQ) 1 Mark

1. When the writer received the urgent phone call, she was
a. having dinner b. having coffee c. having lunch d. having tea
Ans. d. having tea
2. Gandhiji was shot when he was going to
a. meet the Prime Minister b. meet people c. prayer meeting d. political meeting
Ans. c. prayer meeting
3. The writer went to the Birla House
a. in a car b. by bus c. on foot d. by train
Ans. a. in a car
4. When one is faced with the shock of a loved one’s death
a. whimpers b. cries d. wails c. moans
Ans. a. whimpers
5. Gandhiji’s body was kept in
a. his own house b . The Birla House c. The Tata House d. at Shanti Kunj
Ans. b. The Birla House
6. The news of Gandhiji’s death spread through Delhi like
a. wind b. flame c. water d. storm
Ans. b. flame
7. People who gathered round Bapu’s body were his
a. followers b. relatives c. followers and relatives d. students
Ans. c. followers and relatives
8. The faces out of every window had
a. brown blur b. black blur c. blue blur d. red blur
Ans. a. brown blur
9. It seemed to the writer that stood still.
a. minutes b. seconds c. time d. times
Ans. c. time
10. The people were too – to speak initially.
a. shocked b. stunned c. surprised d. confused
Ans. b. stunned
11. People wanted to the house.
a. break intob. run into c. walk into d. rush into
Ans. a. break into
12. People looked like
a. lost orphans b. lost boys c. lost children d. lost souls
Ans. c. lost children
13. When public viewing was confirmed, people were
a. tense b. stressed c. angry d. calmed
Ans. d. calmed
14. People calmed when they were allowed to see Gandhiji
a. at the funeral b. after the funeral c. from a distance d. before the funeral
Ans. d. before the funeral
15. Gandhiji’s death news spread across India
a. through television b. through internet c. through telephone calls d. through radio
Ans. d. through radio
16. Gandhiji’s funeral took place
a. immediately after his death b. long after his death c. one day after his death
d. on the day of his death
Ans. c. one day after his death
17. The proposal of walking along with Bapu came from
a. Padmasi b. Padamsi c. Mr Naidu d. Mrs Naidu
Ans. a. Padmasi
18. Padmasi suggested that
a. they would run b. they would sit c. they would walk d. they would sing bhajans
Ans. c. they would walk
19. The writer and other shall be walking with Bapu for the
a. first time b. last time c. second time d. none of these
Ans. b. last time
20. The walk with Gandhiji’s body was a
a. solemn one b. sad one c. shocking one d. painful one
Ans. d. painful one
21. As the funeral procession started, thousands
a. watched it b. cried c. became angry d. shouted
Ans. a. watched it
22. Bapu’s body lay on an open truck covered with
a. roses b. flowers c. boughs d. garlands
Ans. b. flowers
23. In the funeral procession, the writer moved
a. slowly b. tiredly c. fast d. gingerly
Ans. a. slowly
24. In the prose-piece, Gandhi has been described as
a. a respectable leader b. a beloved father c. a beloved leader d. a respectable philosopher
Ans. c. beloved leader
25. The writer had walked over India’s history which was
a. high and low b. rough and smooth c. rough and tough d. high and dry
Ans. b. rough and smooth
26. Gandhiji was a man who had a
a. fat figure b. short height c. slim figure d. none of these
Ans. c. slim figure
27. According to the passage, to walk is to
a. make a steady progress b. make a fast progress c. make a regress d. make a slow progress
Ans. d. make a slow progress
28. As one walks, one can closely look at
a. insects and horizon b. insects and birds c. horizon and flowers d. horizon and animals
Ans. a. insects and horizon
29. Walking is the only way open to the
a. average Indian b. rich Indian c. poor Indian d .common Indian
Ans. a. average Indian
30. Gandhiji transformed walking into a
a. joyful science b. joyful effort c. joyful experience d. joyful episode
Ans. b. joyful effort
31. Gandhi’s ashes were taken to Allahabad by
a. a luxury train b. a goods wagon c. a special train d. an aeroplane
Ans. c. a special train
32. People on the train with Gandhiji’s body, sang
a. ghazals b. folk song c. classical songs d. bhajans
Ans. d. bhajans
33. People could feel the presence of Gandhiji amid
a. the songs b. the flowers c. the flowers and the songs d. themselves
Ans. c. the flowers and the songs
34. The ashes were immersed in the Ganges and there were many people
a. on the bank b. along the bank c at the bank d. over the bank
Ans. c. at the bank
35. Back in Delhi, the writer felt
a. at sea b. at ocean c. at river d. at lake
Ans. a. at sea
36. From the prose-piece we come to know that the writer had
a. a brother and a sister b. a sister c. sisters d. brothers
Ans. c. sisters
37. ‘On lookers’ in the prose-piece means those people who
a. look on things b. try very hard c. relax d. wait and watch
Ans. d. wait and watch
38. With Bapu’s death, the magic circle had
a. become bigger b. become smaller c. vanished d. evaporated
Ans. c. vanished
39. ‘My values were not so weak’ – by the word ‘values’, the writer means
a. principles b. prices c. goodness d. principals
Ans. a. principles
40. ‘Many people would be ordinary folk but for Bapu’ the expression ‘but for Bapu’ means
a. without Bapu b. with Bapu c. other than Bapu d.only for Bapu
Ans. a. without Bapu
41. Gandhi’s main contribution was that he
a. united people b. fought for them c. awakened their fellow feelings d. drove the British away
Ans. c. awakened their fellow feelings
42. According to the narrator, people to bear Gandhi’s legacy should be
a. very wise b. young, strong and proud c. very strong d. young, strong
Ans. b. young, strong and proud
43. After Bapu, India would continue to live in
a. her sons b. her daughters c. her brothers and sisters d. her children
Ans. d. her children
44. Padmasi was Mrs. Naidu’s
a. sister b. daughter c. friend d. mother
Ans. b. daughter
45. A huge crowd gathered by the
a. Yamuna b. Kaberi c. Ganges d. Kansabati
Ans. c. Ganges

WBBSE Class 10th English : THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Very Short Answer Questions (VSAQ)(1 Mark)

1. What news came to the writer on 30th January, 1948?
Ans. On 30th January, 1948 the writer was informed that Gandhiji had been shot.
2. What happened at the Birla House?
Ans. At the Birla House, Gandhi’s followers and relatives gathered round the mortal body of Gandhiji.
3. How did the words of Bapuji’s death spread through Delhi?
Ans. The news of Bapuji’s death spread through Delhi like a flame that was fanned by wind.
4. What kind of atmosphere was there in the Birla House?
Ans. People at Birla House were silenced by the shock of Gandhiji’s sudden death.
5. Why did people start jostling?
Ans. People started jostling with one another to break into the house where Gandhiji’s body was lying,
6. What helped people to calm down a little?
Ans. The announcement that they would be permitted to see Gandhiji’s dead body helped people to calm down a little.
7. What question came first to the mind of the aggrieved people?
Ans. The question that came first to the mind of the aggrieved people was what would happen to them a death.
8. What major news was broadcast on 30th January, 1948?
Ans. On 30th January, 1948 the news of Gandhiji’s death was being broadcast.
9. When was Gandhiji’s funeral to take place?
Ans. Gandhiji’s funeral was to take place the day after he had died.
10. On whose proposal everyone in the funeral procession of Gandhiji walked?
Ans. It was on Mrs Naidu’s daughter, Padmasi’s proposal that people walked in the funeral procession of Gandhiji.
11. What was the realization of the writer as she walked in the funeral procession?
Ans. While walking in the funeral procession, the writer realized that she was among the people for whom walking with Bapu had a special meaning.
12. What does the writer mean by ‘rough and smooth of India’s recent history?
Ans. By “rough and smooth of India’s recent history”, the writer hints at the Indian struggle for freedom.
13. What could the writer not accept?
Ans. The writer could not accept that Gandhiji would not walk with them again.
14. What is the most important advantage of walking?
Ans. The most important advantage of walking is that it gives the chance to think clearly and look closely at all the things nearby.
15. What is the most important thing about walking?
Ans. The most important thing about walking is that it is the only option for most IndiAns.
16. What new dimension did Gandhiji add to walking?
Ans. Walking is a very ordinary activity but Gandhiji transformed it into a cheerful effort.
17. Where were Gandhiji’s ashes taken for immersion?
Ans. Gandhiji’s ashes were taken to Allahabad for immersion.
18. Why didn’t people weep anymore?
Ans. People didn’t weep anymore because they could feel the presence of Gandhiji amid the flowers and songs.
19. Who gathered at the bank when the ashes were immersed?
Ans. A huge crowd gathered when the ashes were immersed.
20. What does the writer mean by the expression, ‘I felt at sea’?
Ans. By the expression ‘I felt at sea’, the writer means that she felt helpless.
21. What does the writer’ mean by the expression people like me had been merely onlookers’.
Ans. By the expression, people like me had been merely on lookers’ the writer wants to mean that she and other young people only watched others participating in freedom struggle.
22. What was immediate effect of Gandhiji’s passing away on the writer?
Ans. The writer felt that the magic circle that she had grown up within had vanished with Bapuji’s death.
23. What questions did the writer ask herself after Gandhiji’s death?
Ans. The questions that the writer asked herself were if Gandhiji had died for nothing and if in Gandhiji s absence she should lose courage very easily.
24. What was Gandhiji’s major contribution to India’s freedom movement?
Ans. Gandhiji’s major contribution was that he brought the people of India out of indifference and developed fellow feeling among them.
25. What was the final realization of the writer?
Ans. The final realization of the writer was that they were young, powerful and they would proudly carry on the legacy of Gandhiji’s idealism.

WBBSE Class 10th English : THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Complete the following sentences with information from the text.(1 Mark)

1. The writer received the information of Gandhiji’s death on ________.
Ans. 30th January,1948
2. As the writer got into the car, she felt ________.
Ans. numb with shock
3. The news of Gandhiji’s death spread like a ________.
Ans. flame fanned by wind
4. Sad faces could be seen out of ________.
Ans. every house
5. It seemed to the writer that time ________.
Ans. stood still
6. There was an ________ in the room where Gandhiji’s body was laid.
Ans. unnatural silence
7. There was a lot of jostling because people wanted to________.
Ans. break into the house
8. People after Gandhiji’s death looked like________.
Ans. lost children
9. People lined the route of the ________.
Ans. funeral procession
10. It was the ________ the writer and others will be walking with Bapu.
Ans. last time
11. The vehicle that Bapu’s body was being carried on was an ________.
Ans. open truck
12. Gandhiji walked across India with a ________ in his hand.
Ans. staff
13. Walking allows us to look ________ at things around us.
Ans. closely
14. If one thinks, one can see a lot of things from ________ to the ________.
Ans. insects, the horizon
15. While walking, one requires only one’s________.
Ans. energy
16. Gandhiji’s transformed the things that were________.
Ans. commonplace
17. The railway carriage that was carrying Gandhiji’s body was decorated with ________.
Ans. flowers
18. The ashes were immersed in the presence of a________.
Ans. huge crowd
19. After the last rites in Allahabad, the write went back to________.
Ans. Delhi
20. Like many other young people, the writer and her sister were only________.
Ans. on-lookers
21. With Bapu’s death, the thing that disappeared was the________.
Ans. magic circle
22. Gandhi’s death left the writer ________.
Ans. unprotected
23. The writer was very strong in her ________.
Ans. values
24. Bapuji brought ________ people out of ordinariness.
Ans. millions of
25. Before he died, Bapu had given a ________ to the writer and others.
Ans. banner

WBBSE Class 10th English : THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – Short Answer Questions (SAQ)(2 Marks)

1. Describe the atmosphere in and around the Birla House immediately after Gandhiji’s death.
2. Why had it to be announced that everyone would be allowed to see Gandhiji?
3. What question was uppermost in the mind of the people and why so?
4. Why was it decided that everyone in Gandhiji’s funeral procession should walk?
5. Describe the funeral procession of Bapu in brief?
6. What significance does walking have in our life?
7. Describe the immersion of Gandhiji’s ashes in the Ganges.
8. How was the writer affected by Gandhiji’s death?
9. How did the writer gather herself after she had broken down?
10. Why did the author feel sad?
State whether the following statements are True or False. Write T’ for True and ‘F’ for False. Write words/ phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)
1. When the news of Gandhiji’s death came, the writer was eating lunch.
2. The news of Gandhiji’s death spread very quickly.
3. People could not speak because they were crying.
4. People had a look of helplessness on their faces.
5. People had joined Gandhiji’s funeral procession immediately before it started.
6. Padmasi spoke for a section of people present there.
7. It was a rather painful walk.
8. Walking is very expensive.
9. The railway compartment was decorated with flowers.
10. People kept coming wherever the train stopped
11. When the writer came back to Delhi, the she felt very helpless.
12. Before Gandhiji, people were indifferent to one another.
আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th All Subjects Suggestion Click here

বিনামূল্যে ডাউনলোড করুন:-
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

Info : WBBSE Class 10th English Suggestion | West Bengal Madhyamik English Qustion and Answer.

দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

” মাধ্যমিক  ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা (Madhyamik / WB Madhyamik / MP Exam / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam / Madhyamik Class 10th / Class X / Madhyamik Pariksha) এবং বিভিন্ন চাকরির (WBCS, WBSSC, RAIL, PSC, DEFENCE) পরীক্ষায় এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে BhugolShiksha.com এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক অনুশীলনীর প্রশ্ন ও উত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / English Madhyamik Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / WBBSE Class 10th English Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) সফল হবে।

WBBSE Class 10th English | মাধ্যমিক ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English (মাধ্যমিক ইংরেজি) – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Question and Answer | মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Question and Answer (মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর) – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

WB WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal Madhyamik  English Suggestion Download. WBBSE WBBSE Class 10th English short question suggestion. WBBSE Class 10th English Suggestion  download. Madhyamik Question Paper English. WB Madhyamik 2019 English suggestion and important questions. Madhyamik Suggestion  pdf.পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার সম্ভাব্য প্রশ্ন উত্তর ও শেষ মুহূর্তের সাজেশন ডাউনলোড। মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য সমস্ত রকম গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Get the WBBSE Class 10th English Suggestion by BhugolShiksha.com

 West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion  prepared by expert subject teachers. WB Madhyamik  English Suggestion with 100% Common in the Examination.

West Bengal Board of Secondary Education (WBBSE) 

will organize Madhyamik (Madhyamik)  Examination on the last week of February and continue up to the middle of March. Like every year Team BhugolShiksha.com published Madhyamik  All subjects suggestion.

West Bengal Madhyamik English Syllabus PDF

The Following document gives the topic wise complete syllabus for West Bengal Madhyamik exams for both Class 9 and 10. Candidates can refer to this PDF for any doubts regarding the syllabus. 

Madhyamik WBBSE Class 10th English complete syllabus Click Here to Download

WBBSE English Suggestion | West Bengal Madhyamik Exam

WBBSE Class 10th English Suggestion  Download PDF: WBBSE Madhyamik Class 10th English Suggestion is provided here. WB Madhyamik  English Suggestion Questions Answers PDF Download.

Class 10th English Suggestion

Class 10th English Suggestion  has been provided here. Class 10th English Suggestion questions are very much common for the upcoming WBBSE Class 10th English examination. Download the solved Class 10th (X) question paper of English Subject Provided here. These common questions can be downloaded free. Moreover, you can easily check West Bengal মাধ্যমিক ইংরেজি expected common questions for upcoming Madhyamik 10th Exam.

WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion Question and answer. The questions you should practice repeatedly however we can not guarantee that the questions will be 100% common. Hence, you should read the textbook of class 10th thoroughly for 100% sure suggestions. We also advise the WBBSE Madhyamik Students for  year that they read their textbook multiple times and solve the questions.

    স্কুল, কলেজ ও বিভিন্ন ছাত্রছাত্রীদের পড়াশোনার ডিজিটাল মাধ্যম BhugolShiksha.com । এর প্রধান উদ্দেশ্য পঞ্চম শ্রেণী থেকে দ্বাদশ শ্রেণীর (মাধ্যমিক ও উচ্চমাধ্যমিক) সমস্ত বিষয় এবং গ্রাজুয়েশনের শুধুমাত্র ভূগোল বিষয়কে  সহজ বাংলা ভাষায় THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal)চনার মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের কাছে সহজ করে তোলা। এছাড়াও সাধারণ-জ্ঞান, পরীক্ষা প্রস্তুতি, ভ্রমণ গাইড, আশ্চর্যজনক তথ্য, সফল ব্যাক্তিদের জীবনী, বিখ্যাত ব্যাক্তিদের উক্তি,  প্রাণী জ্ঞান, কম্পিউটার, বিজ্ঞান ও বিবিধ প্রবন্ধের মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের মননকে বিকশিত করে তোলা।
        আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের এই (দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE PASSING AWAY OF BAPU (Nayantara Sehgal) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion) পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই ভূগোল শিক্ষা – BhugolShiksha.com ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। বিভিন্ন বিষয়ের যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।
নিচের বাটনে ক্লিক করে শেয়ার করেন বন্ধুদের মাঝে