দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | SEA FEVER (John Masefield) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

3685

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | SEA FEVER (John Masefield) - Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | SEA FEVER (John Masefield) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English SuggestionSEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর   দেওয়া হল নিচে। এই WBBSE Class 10th (X) Madhyamik English Suggestion – মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি সাজেশন – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর  গুলি আগামী সালের পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর  ইংরেজি পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

SEA FEVER (John Masefield) – MCQ, SAQ, Short, Descriptive Question and Answer | মাধ্যমিক দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th Madhyamik English Suggestion

WBBSE Class 10th English : SEA FEVER (John Masefield) – Multiple Choice Questions (MCQ)(1 Mark)

1. The poet must go down to the
a. roads b. seas c. oceans d. rivers
Ans. b. seas
2. The ship that the poet wants to travel on should be
a. high b. short c. long d. tall
Ans. d. tall
3. The poet needs a star to
a. guide him b. give him light c. look at d. none of these de
Ans. a. guide him
4. By ‘Wheel’s kick’ the poet wants to mean
a. the wheel doesn’t work b. he kicks the wheel c. beginning of the voyage d. end of the voyage
Ans. c. beginning of the voyage
5. The white sail is shaking because
a. it’s weak b. it’s strong c. it’s breezy d. it’s windy
Ans. d. it’s windy
6. The colour of the dawn that breaks is
a. white b. yellow c. grey d. ash
Ans. c. grey
7. The call of the running tide is
a. can be easily denied b. cannot be denied c. is not at all attractive d. is most discouraging
Ans. b. cannot be denied
8. The poet cannot
a. reject the call b. decline the call c. deny the call to d. accept the calls
Ans. c. deny the call
9. The day when the poet sets out on his voyage should be
a. windy b. breezy c. stromy d. cloudy
Ans. a. windy
10. When the poet sets out on his voyage
a. sea-hawks should be crying b. sea-gulls should be crying c. sea-whales should be crying d. sea-wind should be crying
Ans. b. sea-gulls should be crying
11. The poet longs for a
a. quiet life b. stable life c. gypsy life d. lazy life
Ans. c. gypsy life
12. In the poem ‘Sea Fever’, wind has been compared to a
a. knife b. blade c. razor d. spade
Ans. a. knife
13. A ‘yarn’ is a tale of
a. kings b. fairies c. an adventure d. laughter
Ans. c. an adventure
14. The poet wants a tale to be told by
a. a gypsy b. a captain c. his friend d. a sailor
Ans. d. a sailor
15. The poet wants to sleep
a. before the journey b. at the end of the journey c. during the journey d. none of these
Ans. b. at the end of the journey

WBBSE Class 10th English : SEA FEVER (John Masefield) – Short Answer Questions (SAQ)(2 Marks)

1. What is the significance of the title ‘Sea Fever?
2. What attitude of the poet is revealed in the poem ‘Sea Fever’?
3. Which birds have been mentioned in the poem?
4. Why cannot the poet deny the call of the voyage?
5. What does the poet want to have when the voyage is over?
6. Why does the poet choose the life of the gypsies?
7. With what has wind been compared to?
8. Why does the poet want to steer the ship?
9. Why does the poet want wind to be like a ‘whetted knife’?
10. What kind of tale does the poet want to be told?

WBBSE Class 10th English : SEA FEVER (John Masefield) – State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False. Write words/ phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)

1. The sea that the poet wants to go down to, is a crowded sea.
2. The ship should have a great height.
3. It is difficult for the poet to discard the call.
4. The day on which the poet wants to set out should be breezy.
5. The sea’s face can be seen clearly.
6. The poet has already been to the seas.
7. The wind has been compared to a weapon.
8. It is difficult to deny the wild and clear call.
9. The poet doesn’t want to have any rest.
10. The poet is interested in living at a particular place.
11. The fellow-rover should recite a poem to the poet.
12. The poet wants a joyful sailor to accompany him.
আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th All Subjects Suggestion Click here

বিনামূল্যে ডাউনলোড করুন:-
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

Info : WBBSE Class 10th English Suggestion | West Bengal Madhyamik English Qustion and Answer.

দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

” মাধ্যমিক  ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা (Madhyamik / WB Madhyamik / MP Exam / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam / Madhyamik Class 10th / Class X / Madhyamik Pariksha) এবং বিভিন্ন চাকরির (WBCS, WBSSC, RAIL, PSC, DEFENCE) পরীক্ষায় এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে BhugolShiksha.com এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক অনুশীলনীর প্রশ্ন ও উত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / English Madhyamik Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / WBBSE Class 10th English Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) সফল হবে।

WBBSE Class 10th English | মাধ্যমিক ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English (মাধ্যমিক ইংরেজি) – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Question and Answer | মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Question and Answer (মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর) – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

WB WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal Madhyamik  English Suggestion Download. WBBSE WBBSE Class 10th English short question suggestion. WBBSE Class 10th English Suggestion  download. Madhyamik Question Paper English. WB Madhyamik 2019 English suggestion and important questions. Madhyamik Suggestion  pdf.পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার সম্ভাব্য প্রশ্ন উত্তর ও শেষ মুহূর্তের সাজেশন ডাউনলোড। মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য সমস্ত রকম গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Get the WBBSE Class 10th English Suggestion by BhugolShiksha.com

 West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion  prepared by expert subject teachers. WB Madhyamik  English Suggestion with 100% Common in the Examination.

West Bengal Board of Secondary Education (WBBSE) 

will organize Madhyamik (Madhyamik)  Examination on the last week of February and continue up to the middle of March. Like every year Team BhugolShiksha.com published Madhyamik  All subjects suggestion.

West Bengal Madhyamik English Syllabus PDF

The Following document gives the topic wise complete syllabus for West Bengal Madhyamik exams for both Class 9 and 10. Candidates can refer to this PDF for any doubts regarding the syllabus. 

Madhyamik WBBSE Class 10th English complete syllabus Click Here to Download

WBBSE English Suggestion | West Bengal Madhyamik Exam

WBBSE Class 10th English Suggestion  Download PDF: WBBSE Madhyamik Class 10th English Suggestion is provided here. WB Madhyamik  English Suggestion Questions Answers PDF Download.

Class 10th English Suggestion

Class 10th English Suggestion  has been provided here. Class 10th English Suggestion questions are very much common for the upcoming WBBSE Class 10th English examination. Download the solved Class 10th (X) question paper of English Subject Provided here. These common questions can be downloaded free. Moreover, you can easily check West Bengal মাধ্যমিক ইংরেজি expected common questions for upcoming Madhyamik 10th Exam.

WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion Question and answer. The questions you should practice repeatedly however we can not guarantee that the questions will be 100% common. Hence, you should read the textbook of class 10th thoroughly for 100% sure suggestions. We also advise the WBBSE Madhyamik Students for  year that they read their textbook multiple times and solve the questions.

    স্কুল, কলেজ ও বিভিন্ন ছাত্রছাত্রীদের পড়াশোনার ডিজিটাল মাধ্যম BhugolShiksha.com । এর প্রধান উদ্দেশ্য পঞ্চম শ্রেণী থেকে দ্বাদশ শ্রেণীর (মাধ্যমিক ও উচ্চমাধ্যমিক) সমস্ত বিষয় এবং গ্রাজুয়েশনের শুধুমাত্র ভূগোল বিষয়কে  সহজ বাংলা ভাষায় SEA FEVER (John Masefield)চনার মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের কাছে সহজ করে তোলা। এছাড়াও সাধারণ-জ্ঞান, পরীক্ষা প্রস্তুতি, ভ্রমণ গাইড, আশ্চর্যজনক তথ্য, সফল ব্যাক্তিদের জীবনী, বিখ্যাত ব্যাক্তিদের উক্তি,  প্রাণী জ্ঞান, কম্পিউটার, বিজ্ঞান ও বিবিধ প্রবন্ধের মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের মননকে বিকশিত করে তোলা।
        আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের এই (দশম শ্রেণী ইংরেজি | SEA FEVER (John Masefield) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion) পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই ভূগোল শিক্ষা – BhugolShiksha.com ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। বিভিন্ন বিষয়ের যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।
নিচের বাটনে ক্লিক করে শেয়ার করেন বন্ধুদের মাঝে