দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

4289

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE CAT (Andrew Barton Paterson) - Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Question and Answer | WBBSE Class 10th English Suggestion

দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th English SuggestionTHE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর   দেওয়া হল নিচে। এই WBBSE Class 10th (X) Madhyamik English Suggestion – মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর ইংরেজি সাজেশন – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর  গুলি আগামী সালের পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য খুব ইম্পর্টেন্ট। আপনারা যারা মাধ্যমিক দশম শ্রেণীর  ইংরেজি পরীক্ষার সাজেশন খুঁজে চলেছেন, তারা নিচে দেওয়া প্রশ্নপত্র ভালো করে পড়তে পারেন। এই পরীক্ষা তে কোশ্চেন গুলো আসার সম্ভাবনা খুব বেশি।

THE CAT (Andrew Barton Paterson) – MCQ, SAQ, Short, Descriptive Question and Answer | মাধ্যমিক দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন – WBBSE Class 10th Madhyamik English Suggestion

WBBSE Class 10th English : THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Multiple Choice Questions (MCQ)(1 Mark)

1. Most people think that the cat is
a. a lazy animal b. a sly animal c. a clever animal d. a stupid animal
Ans. d. a stupid animal
2. The two things that a cat cares for are
a. milk and rice b. milk and fish c. milk and mice d. milk and chocolate
Ans. c. milk and mice
3. A cat has really more characters than
a. some human beings b. a few human beings c. few human beings d. most human beings
Ans. d. most human beings
4. A cat allows himself to be pestered by the
a. guests b. other cats c. people d. attentions of the people
Ans. d. attentions of the distance
5. From life, the cat gets a lot of
a. worries b. satisfaction c. relaxation d. tension
Ans. b. satisfaction
6. Sometimes, a cat watches a
a. mouse b. mouse-hole c. mouse-trap d. mouse-family
Ans. b. mouse-hole
7. The character of the cat changes when
a. evening comes b. morning comes c. night comes d. daybreak comes
Ans. a. evening comes
8. To the writer, the cat is both
a. a player and acrobat b. an acrobat and swimmer c. a golfer and grim fighter d. an acrobat and athlete
Ans. d. an acrobat and athlete
9. The cat watches a mouse-hole for a few
a. seconds b. hours c. minutes d. none of these
Ans. b. hours
10. All day long, the cat loafs about the
a. fence b. backyard c. house d. empty shed
Ans. c. house
11. The cat makes his appearance when the family sits down to
a. dinner b. tea c. lunch d. breakfast
Ans. b. tea
12. The cat is civil to the guest
a. on the table b. upon the table c. near the table d. at the table
Ans. d. at the table
13. The cat rubs himself against
a. the hands b. the legs c. the trousers d. the table
Ans. b. the legs
14. The cat becomes tired of hearing
a. poor pet! b. poor Tom! c. poor pussy! d. poor cat!
Ans. c. poor pussy!
15. The guest pretends to be
a. amused b. amazed c. shocked d. angry
Ans. a. amused
16. Having eaten the fish, the cat
a. stays clase to the guest b. goes out of the room c. retires to a safe distance d. none of these
Ans. c. retires to a safe
17. The cat rakes the guest
a. coolly and sharply b. coolly but sharply c. quietly and firmly d. quietly but firmly
Ans. d. quietly but firmly
18. The cat wants the guest to give him
a. food b. milk c. food and drink d. mice
Ans. a. food
19. The guest wants to kick the cat out of the
a. door b. window c. table d. house
Ans. b. window people
20. The cat receives the piece of fish from the guest
a. carefully b. mewing c. carelessly d. purring
Ans. a. carefully
21. The cat stays away from the guest’s food
a. after eating food b. before eating food c. after drinking milk d. before eating mice
Ans. b. before eating food
22. Having finished tea, the family
a. plays cards b. eats dinner c. chat among themselves d. gathers round the fire
Ans. d. gathers round the fire
23. The house in which the cat lives has
a. a wall around it b. a fence around it c. trees around it d. other houses around it
Ans. b. a fence around it
24. The cat springs to the top of
a. the wall b. the shed c. the roof d. the fence
Ans. d. the fence
25. When evening falls, the cat behaves like
a. a panther b. a leopard c. a cheetah d. a jaguar
Ans. a. a panther
26. The cat checks if his
a. brain is in full working order b. muscles are in full working order c. claws are in full working order d. voice is in full working order
Ans. b. muscles are in full working order
27. The cat has his enemy in small boys with
a. guns b. yo-yos c. stones d. pebbles
Ans. c. stones
28. After darkness falls, cats change themselves into
a. warriors b. fighters c. criminals d. meek creatures
Ans. b. fighters
29. To the cats, the backyard is like a
a. playing ground b. running ground c. polo ground d. hunting ground
Ans. d. hunting ground
30. The cat would like to live with
a. other cats b. new tenants c. other cats and new tenants d. people who are moving out
Ans. c. other cats and new tenants

WBBSE Class 10th English : THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Very Short Answer Questions (VSAQ)(1 Mark)

1. What do most people think about cats?
Ans. Most people think that the cat has no intelligence. It is fond of ease and cares only for mice and milk.
2. What qualities does the cat have?
Ans. The cat is an athlete, an acrobat and a ferocious fighter.
3. Why does the cat watch a mouse-hole?
Ans. The cat watches a mouse-hole so that he doesn’t die of boredom.
4. What does the cat allow himself to be?
Ans. The cat allows himself to be pestered by the attentions of the people.
5. When should one watch a cat?
Ans. One should watch a cat in the evening.
6. How does the cat try to draw attention?
Ans. The cat purrs noisily and rubs himself against the legs of the family members.
7. To whom is the cat particularly civil?
Ans. The cat is particularly civil to the guest of the house.
8. When does the cat rake the guest?
Ans. The cat gets tired of the guest stooping down and stroking him. Then he rakes the guest.
9. Why does the guest become angry?
Ans. The guest becomes angry because the cat has raked him in his legs.
10. What does the guest hand down to the cat?
Ans. The guest hands down a bit of fish to the cat.
11. Why does the cat maintain a safe distance from the guest?
Ans. The cat maintains a safe distance from the guest so that it is not kicked by him.
12. Why does the guest stoop down and stroke the cat?
Ans. The guest thinks that the cat wants his care and attention, so he stoops down and strokes the cat.
13. When does true life begin for the cat?
Ans. True life begins for the cat when the family gathers round the fire and the cat goes out of the room.
14. Where does the cat go?
Ans. The cat goes to the backyard of the house.
15. Why does the cat go to the backyard?
Ans. The cat goes to the backyard to meet his near ones.
16. Who are the enemies of the cat?
Ans. Dogs and small boys with stones are the enemies of the cat.
17. Why does the cat stretch himself?
Ans. The cat stretches himself to check if his muscles are working properly.
18. What are the dull backyards to cats?
Ans. The dull backyards are hunting grounds to cats.
19. What is the reproach against cats?
Ans. The reproach against cats is that they are more fond of their home than the people living in it.
20. What will the cat do if he is given chance?
Ans. If he is given a chance, the cat will stay at the old house with new tenants.

WBBSE Class 10th English : THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Complete the following sentences with information from the text.(1 Mark)

1. The cat is generally considered to be an________.
Ans. unintelligent animal
2. The cat watches a mouse-hole to________.
Ans. pass his time away
3. ________is a leisure time activity for a cat.
Ans. Watching a mouse-hole
4. People get less ________ out of life than cats.
Ans. Satisfaction
5. The Cat may die of ________.
Ans. boredom
6. During the day time, the cat ________ the house.
Ans. loafs about
7. At family tea-party, the cat appears to ________.
Ans. get job share
8. The cat rubs himself against the legs ________.
Ans. of the family members
9. The cat is particularly civil to ________.
Ans. a guest
10. The guest stoops down and ________.
Ans. strokes the cat
11. The cat rakes the guest ________.
Ans. in the leg
12. The guest pretends to be________.
Ans. amused
13. When the family gathers round the fire, the cat________.
Ans. goes out of the room/casually goes out of the room
14. The cat jumps onto the roof of ________.
Ans. an empty shed
15. The cat rakes his claws through the ________.
Ans. soft bark of the old roof
16. The cat sends across a call________.
Ans. to his kindred
17. Other cats come ________.
Ans. gliding
18. Cats go into the suburban backyard ________.
Ans. for sport
19. The cat doesn’t like to ________.
Ans. leave his country or land where he lives
20. Instead of moving out of a house, a cat loves to attach________ himself.
Ans. to the new tenants

WBBSE Class 10th English : THE CAT (Andrew Barton Paterson) – Short Answer Questions (SAQ)(2 Marks)

1. Mention some of the habits of the cat during the daytime?
2. How does the cat behave with the guest and why so?
3. How does the cat manage to get his share of food from the guest?
4. What happens when darkness falls?
5. Why does the writer compare cats to the knights of king Arthur?
6. What wrong conception do people hold about a cat according to the author?
7. Why does the cat not want to leave his own house?
8. How does the cat keep away boredom!
9. Why does the cat look keenly from side to side?
10. How does the cat receive the bit of fish handed to him?
11. What does a cat do all day long?
12. When and why does the cat make an appearance?
13. How much intelligent is a cat?
14. What does the cat do after going out of the room?
15. Why does the cat stretch himself a few times?

WBBSE Class 10th English : THE CAT (Andrew Barton Paterson) – State whether the following statements are True or False. Write ‘T’ for True and ‘F’ for False. Write words/ phrases/sentences from the text to support answer.(2 Marks)

1. The cat loves hardship.
2. The cat does not like to be pestered.
3. A cat’s true character can be understood after the evening
4. Sometimes, the cat feels very boring.
5. The cat appears at the tea party without any intention.
6. The cat is equally civil to everyone.
7. The cat becomes tired of the guest’s care.
8. The cat injures the guest.
9. The members of the family think that the cat is intelligent.
10. The guest gives a lot of fish to the cat.
11. The guest is truely pleased with the cat’s behaviour.
12. The cat wants to stay away from the guest.
13. There are two different lives for the cat.
14. The cat has similarity with other big cats.
15. The cat is very careful about his physical fitness.
16. Other cats take a lot of time to join the cat.
17. Suburban backyards are hunting grounds to cats of all ages.
18. Backyards are very commonplace to us.
19. A cat does not know his neighbourhood very well.
20. A cat has the freedom to stay at the old house.
আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

আরোও দেখুন:-
WBBSE Class 10th All Subjects Suggestion Click here

বিনামূল্যে ডাউনলোড করুন:-
দশম শ্রেণী ইংরেজি সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion Click here

Info : WBBSE Class 10th English Suggestion | West Bengal Madhyamik English Qustion and Answer.

দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

” মাধ্যমিক  ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর  “ একটি অতি গুরুত্বপূর্ণ টপিক মাধ্যমিক পরীক্ষা (Madhyamik / WB Madhyamik / MP Exam / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE Madhyamik Exam / Madhyamik Class 10th / Class X / Madhyamik Pariksha) এবং বিভিন্ন চাকরির (WBCS, WBSSC, RAIL, PSC, DEFENCE) পরীক্ষায় এখান থেকে প্রশ্ন অবশ্যম্ভাবী । সে কথা মাথায় রেখে BhugolShiksha.com এর পক্ষ থেকে মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক অনুশীলনীর প্রশ্ন ও উত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / English Madhyamik Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) উপস্থাপনের প্রচেষ্টা করা হলাে। ছাত্রছাত্রী, পরীক্ষার্থীদের উপকারেলাগলে, আমাদের প্রয়াস মাধ্যমিক (দশম শ্রেণী) ইংরেজি পরীক্ষা প্রস্তুতিমূলক প্রশ্নোত্তর এবং সাজেশন (WBBSE Class 10th English Suggestion / West Bengal Board of Secondary Education – WBBSE English Suggestion / Madhyamik Class 10th English Suggestion / Class X English Suggestion / Madhyamik Pariksha English Suggestion / WBBSE Class 10th English Exam Guide / MCQ , Short , Descriptive  Type Question and Answer. / WBBSE Class 10th English Suggestion FREE PDF Download) সফল হবে।

WBBSE Class 10th English | মাধ্যমিক ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English (মাধ্যমিক ইংরেজি) – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th English Question and Answer | মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th English Question and Answer (মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্ন ও উত্তর) – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

WB WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion (দশম শ্রেণী ইংরেজি) – THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

WBBSE Class 10th WBBSE Class 10th English Suggestion | দশম শ্রেণী ইংরেজি | মাধ্যমিক ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর 

West Bengal Madhyamik  English Suggestion Download. WBBSE WBBSE Class 10th English short question suggestion. WBBSE Class 10th English Suggestion  download. Madhyamik Question Paper English. WB Madhyamik 2019 English suggestion and important questions. Madhyamik Suggestion  pdf.পশ্চিমবঙ্গ মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার সম্ভাব্য প্রশ্ন উত্তর ও শেষ মুহূর্তের সাজেশন ডাউনলোড। মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার জন্য সমস্ত রকম গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন।

Get the WBBSE Class 10th English Suggestion by BhugolShiksha.com

 West Bengal WBBSE Class 10th English Suggestion  prepared by expert subject teachers. WB Madhyamik  English Suggestion with 100% Common in the Examination.

West Bengal Board of Secondary Education (WBBSE) 

will organize Madhyamik (Madhyamik)  Examination on the last week of February and continue up to the middle of March. Like every year Team BhugolShiksha.com published Madhyamik  All subjects suggestion.

West Bengal Madhyamik English Syllabus PDF

The Following document gives the topic wise complete syllabus for West Bengal Madhyamik exams for both Class 9 and 10. Candidates can refer to this PDF for any doubts regarding the syllabus. 

Madhyamik WBBSE Class 10th English complete syllabus Click Here to Download

WBBSE English Suggestion | West Bengal Madhyamik Exam

WBBSE Class 10th English Suggestion  Download PDF: WBBSE Madhyamik Class 10th English Suggestion is provided here. WB Madhyamik  English Suggestion Questions Answers PDF Download.

Class 10th English Suggestion

Class 10th English Suggestion  has been provided here. Class 10th English Suggestion questions are very much common for the upcoming WBBSE Class 10th English examination. Download the solved Class 10th (X) question paper of English Subject Provided here. These common questions can be downloaded free. Moreover, you can easily check West Bengal মাধ্যমিক ইংরেজি expected common questions for upcoming Madhyamik 10th Exam.

WBBSE Class 10th English Suggestion

WB WBBSE Class 10th English Suggestion Question and answer. The questions you should practice repeatedly however we can not guarantee that the questions will be 100% common. Hence, you should read the textbook of class 10th thoroughly for 100% sure suggestions. We also advise the WBBSE Madhyamik Students for  year that they read their textbook multiple times and solve the questions.

    স্কুল, কলেজ ও বিভিন্ন ছাত্রছাত্রীদের পড়াশোনার ডিজিটাল মাধ্যম BhugolShiksha.com । এর প্রধান উদ্দেশ্য পঞ্চম শ্রেণী থেকে দ্বাদশ শ্রেণীর (মাধ্যমিক ও উচ্চমাধ্যমিক) সমস্ত বিষয় এবং গ্রাজুয়েশনের শুধুমাত্র ভূগোল বিষয়কে  সহজ বাংলা ভাষায় THE CAT (Andrew Barton Paterson)চনার মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের কাছে সহজ করে তোলা। এছাড়াও সাধারণ-জ্ঞান, পরীক্ষা প্রস্তুতি, ভ্রমণ গাইড, আশ্চর্যজনক তথ্য, সফল ব্যাক্তিদের জীবনী, বিখ্যাত ব্যাক্তিদের উক্তি,  প্রাণী জ্ঞান, কম্পিউটার, বিজ্ঞান ও বিবিধ প্রবন্ধের মাধ্যমে ছাত্রছাত্রীদের মননকে বিকশিত করে তোলা।
        আপনাকে অসংখ্য ধন্যবাদ সময় করে আমাদের এই (দশম শ্রেণী ইংরেজি | THE CAT (Andrew Barton Paterson) – প্রশ্ন উত্তর সাজেশন | WBBSE Class 10th English Suggestion) পােস্টটি পড়ার জন্য। এই ভাবেই ভূগোল শিক্ষা – BhugolShiksha.com ওয়েবসাইটের পাশে থাকুন। বিভিন্ন বিষয়ের যেকোনো প্ৰশ্ন উত্তর জানতে এই ওয়েবসাইট টি ফলাে করুন এবং নিজেকে  তথ্য সমৃদ্ধ করে তুলুন , ধন্যবাদ।
নিচের বাটনে ক্লিক করে শেয়ার করেন বন্ধুদের মাঝে